Categories
κρακατόα

Για την κατασταλτική κίνηση εναντίον της κατάληψης Gare

Στις 26 Νοεμβρίου νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε εκκένωση της κατάληψης Gare από μπάτσους. Συνελήφθησαν 4 άτομα που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, στα οποία αποδόθηκαν κατηγορίες για αντίσταση, απείθεια (λόγω της άρνησής τους να δώσουν αποτυπώματα), απόπειρα σωματικής βλάβης καθώς και κακουργηματικού χαρακτήρα για κατοχή εκρηκτικών. Την Τετάρτη 29/11 αφέθηκαν ελεύθερα με περιοριστικούς όρους.

Στις 2/12 γίνεται ανακατάληψη του κτιρίου το οποίο περνά ξανά στα χέρια των αγωνιστών.

Η κατάληψη Gare δημιουργήθηκε από την αναρχική συλλογικότητα για την μαχητική προλεταριακή ανασυγκρότηση (ΑΣΜΠΑ)  και αποτελεί έναν χώρο πολύμορφης κοινωνικής αυτό-οργάνωσης. Συνελεύσεις, πολιτικές εκδηλώσεις, προβολές, συλλογικές κουζίνες, προγράμματα συλλογικής αυτομόρφωσης σε διάφορες γλώσσες ,λειτουργία δημόσιου λουτρού και πλυντηρίου, συνθέτουν μια γενική εικόνα της λειτουργίας της κατάληψης.  Παράλληλα η κατάληψη συμμετέχει ανά καιρούς σε διάφορα εγχειρήματα αλληλεγγύης σε φυλακισμένους αγωνιστές, σε αντιφασιστικές και αντισεξιστικές κινητοποιήσεις, σε εργατικούς αγώνες αλλά και στην περιφρούρηση της γειτονιάς των Εξαρχείων από τους μπάτσους.

Η επίθεση στην Gare σίγουρα δεν μπορεί να ειδωθεί ως μεμονωμένο περιστατικό  καθώς αποτελεί  μια ακόμα κίνηση που συμβάλει στο κατασταλτικό έργο του κράτους το οποίο έχει ως επίκεντρο την περιοχή των Εξαρχείων. Τα Εξάρχεια ανέκαθεν αποτελούσαν μια εστία μαζικής μαχητικής αντίστασης στο κέντρο της μητρόπολης. Οι αναρχικές καταλήψεις , οι χώροι στέγασης μεταναστών, οι πολιτικές συλλογικότητες, οι λαϊκές συνελεύσεις, η μαχητική περιφρούρηση της γειτονιάς και άλλα πολλά αυτό-οργανωμένα εγχειρήματα σε συνδυασμό με τις συχνές συγκρούσεις με τους διαφόρων ειδών μπάτσους που προσπαθούν να φρουρήσουν τη γειτονιά, συνθέτουν μια κατάσταση κοινοτικής ζωής και συγκρουσιακής καθημερινότητας η οποία αποτελεί αγκάθι για την επιβολή της τάξης και της ομαλότητας από το καθεστώς.

Η συγκυρία της εκκένωσης καθόλου τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Το κράτος επιχείρησε να επιβάλλει ένα κλίμα φόβου ενόψει των κινητοποιήσεων για την επέτειο της δολοφονίας του αναρχικού μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου από μπάτσο στις 6 Δεκέμβρη του 2008 και να καταστείλει την μάχιμη περιφρούρηση της γειτονιάς των Εξαρχείων τόσο για τις επετειακές διαδηλώσεις όσο  και για το μέλλον. Όλα αυτά ενώ είχε προηγηθεί η βίαιη καταστολή της πορείας της 17 Νοέμβρη και ο ξυλοδαρμός πολλών αγωνιστών από τα καθίκια των ΜΑΤ στα Εξάρχεια. Παράλληλα με την εκκένωση της Gare o συριζα ήρθε να απαντήσει στο συνεχιζόμενο αίτημα για ασφάλεια από την αντιπολίτευση, τα ΜΜΕ  και από τους φιλήσυχους πολίτες που μέσα στο γενικειμένο περιβάλλον επίθεσης σε διάφορα επίπεδα από μεριάς του κράτους επιζητούν τάξη και ηρεμία.

Ταυτόχρονα, τα γεγονότα του φετινού τριημέρου του Πολυτεχνείου και το σπάσιμο της κατάληψης του Πολυτεχνείου από άλλες συλλογικότητες του αναρχικού/ αντιεξουσιαστικού χώρου και της αριστεράς συνέβαλε με τον τρόπο του στη δημιουργία πρόσφορου εδάφους για την κατασταλτική επιχείρηση του κράτους εναντίον της κατάληψης. Ο συριζα, όντας μια καθεστωτική ρεφορμιστική δύναμη που ανήλθε στην εξουσία μέσα από τα σπλάχνα των κινημάτων, έχει τα εργαλεία και τη δυνατότητα να χαράσσει την κατασταλτική στρατηγική του αναλύοντας και συνεκτιμώντας την εκάστοτε κινηματική συγκυρία.

Ο διακαής πόθος της ρεφορμιστικής αριστεράς να τελειώνει με τις ριζοσπαστικές και άμεσες μορφές αγώνα και τις μαχητικές εστίες αυτοοργάνωσης ασκούταν από το συριζα, πριν ανέλθει στην κυβέρνηση, μέσα από μία πολύπλευρη προσπάθεια αποδυνάμωσης και ελέγχου των οριζόντιων αντιστάσεων, μέσω της συκοφάντησης και των διαφόρων τεχνικών αφομοίωσης. Αυτή η διαχρονική προσπάθεια δεδομένα λαμβάνει από τα κυβερνητικά, πλέον, επιτελεία ,διαστάσεις κεντρικής κρατικής στρατηγικής, μετουσιωμένη σε καθεστωτική προπαγάνδα και σε κατασταλτικά χτυπήματα, με μεθοδικότητα και συνέχεια.

Σε αυτή την κατεύθυνση, τόσο η εκκένωη της Gare όσο και οι εκκενώσεις άλλων καταλήψεων όπως η Βίλα Ζωγράφου και η κατάληψη στέγασης μεταναστών Αλκιβιάδου, επιτελούν και έναν άλλο σκοπό. Αυτόν της διεκδίκησης του μονοπωλείου από το κράτος στην οργάνωση της καθημερινότητας των ανθρώπων. Έτσι, στις προαναφερόμενες εκκενώσεις, οι κρατικοί μηχανισμοί έδρασαν έχοντας προσχεδιάσει την ακόλουθη στέγαση φορέων με κοινωνικό-ανθρωπιστικό προσωπείο (ΜΚΟ, δημοικές υποδομές κλπ), επιδιώκοντας έτσι να αντικρουστεί η αυτοοργανωμένη κάλυψη των αναγκών και η αδιαμεσολάβητη αντίσταση με την θεσμική και διαμεσολαβημένη οδό της ανάθεσης και της γραφειοκρατίας.

Απέναντι όμως σε αυτή την επιδίωξη των κρατιστών, οι καταλήψεις ως εργαλεία στα χέρια αυτών που αγωνίζονται αποτελούν επιτακτική ανάγκη για την όξυνση του πολύμορφου αγώνα, ενώ παράλληλα μπορούν να υπάρξουν ως χώροι από τους οποίους εφοδιαζόμαστε και πραγματώνουμε τα προτάγματα μας. Τα κατειλημμένα κτήρια είναι χώροι ανατρεπτικής ζύμωσης, παραγωγής εξεγερτικού λόγου, χώροι στους οποίους νέοι σύντροφοι και συντρόφισσες συναντιούνται και λειτουργούν χωρίς διαχωρισμούς και ιεραρχίες κάτω από την ανάγκη για αμφισβήτηση και επίθεση στο υπάρχον. Ταυτόχρονα μέσα σε αυτές τις δομές αγώνα η δημιουργία διαφόρων άλλων δομών αυτομόρφωσης, δομών αλληλεγγύης σε φυλακισμένους αγωνιστές/στριες, ταμείων αλληλεγγύης, εγχειρημάτων αντιπληροφόρησης και αυτοοργανωμένης έκφρασης/δημιουργίας δύναται να χτίσει μια καθημερινότητα δομημένη από εμάς για εμάς χωρίς διαμεσολαβητές. Παράλληλα οι καταλήψεις μπορούν να αποτελέσουν τα σημεία εκείνα στα οποία δημιουργούνται ομάδες που πραγματώνουν την διάχυση των αναρχικών πρακτικών, που οργανώνουν επιθέσεις απέναντι σε μπάτσους, φασίστες και άλλους φορείς της κυριαρχίας, που διαταράσσουν την κοινωνική κανονικότητα και την επιβαλλόμενη μίζερη καθημερινότητα και εν τέλει κάνουν τις καταλήψεις να αποτελούν οδοφράγματα απέναντι στα σχέδια του κράτους.

Αναγνωρίζοντας τις καταλήψεις ως εστίες αγώνα και ζωντάνιας σε έναν κόσμο ζόφου και υποταγής, είναι άμεσο επακόλουθο πως οι εξουσιαστικές δομές και οι μηχανισμοί τους δεν θα μπορούσαν παρά να τις καταστείλουν. Σε αυτόν τον κόσμο όπου κανείς δεν είναι ελεύθερος και η αυτοδιάθεση πλασάρεται ως παραχώρηση και όχι ως κάτι το αυτονόητο, όσοι μιλούν για ελευθερία μπαίνουν στο στόχαστρο της καταστολής. Είμαστε σε ετοιμότητα να δώσουμε τις απαντήσεις μας.

ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΣΤΕΣ
ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

10-100-1000άδες ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

αναρχική/ αντιεξουσιαστική συλλογικότητα, Κρακατόα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *